Zinc and Glass Extension

This project in Balham which received planning permission earlier this year is due to start on site soon. Working alongside the client we looked to create an extension that is dramatic and striking inside and out but is at the same suitable as a family space.

It features an asymmetric exposed timber roof structure with alternating glazing and standing-seam zinc panels above.

There are a wide set of b-fold doors to the rear elevation, with yellow – stock brickwork surrounding then.

The challenging of the design was to create additional floor-space for the client with minimal impact on the neighbours and to the requirements that would achieve planning permission.

Kings Cross flat re-design

This project presented the challenge of making the best use of a small space. This compact flat in Kings Cross was made to feel even more so by being subdivided into distinct kitchen and living rooms. The layout was further hampered by having to enter the bathroom through the congested kitchen.

The solution was to open up the wall between the kitchen and living room, to design a far more functional kitchen layout, to create a new door position into the bathroom, and to design a distinct and practical piece of built-in furniture.

The line between the kitchen and living room is now defined by the insertion of an ash veneered ply storage wall and a kitchen island that is now the defining feature of the flat. This also houses the new door position into the bathroom, which utilises the same material as the cabinet. The long horizontal element emphasises the different areas as well as practically concealing cables for two pendants above the island and could also be used for storage of pans etc.

The idea for the storage wall also was born of the very practical goal of concealing an existing waste pipe that came down into the living room from the flats above. That is now hidden away in the top panel of the cabinet with insulation to stop any noise.

As well as the ash veneered ply, other materials include a bright green rubber floor in the kitchen, concrete worktops and splashbacks utilising a recycled plastic aggregate and simple white tiles.

Tim Francey BSc (Hons) / MArch / ARB

Reverb Architecture

(t) 07976295991

(e) tim@reverbarchitecture.co.uk

(w) reverbarchitecture.co.uk

Wimbledon Sun Room

The brief on this project was to create a sunroom/conservatory/bar space at the rear of a large period detached house. It also acts as a connecting space between the kitchen/dining and the main living rooms. The developed design maximises light with a fully structural glass roof which is supported on a system of bespoke metal brackets and striking Douglas Fir beams. The highly contemporary design relates to the original house using brickwork (to match on the outside and white-washed internally) and through the hipped roof form of the structural glass.

Project Management/Interior Design: Clara Bee

Contractor: Project 55

Glazing supplier: Trombe

Lavender Hill – En-suite Retreat

This project involved repurposing a spare room to become a generous sized dressing room and en-suite. A quite space for the client to enjoy, with even a small fridge for wine and boiling water tap for hot drinks.

You enter the new space from a sliding pocket door in the bedroom, passing through a walk-in wardrobe. On the left, there is a built-in bench with a large mirror above.

The main space is then taken up by a designer freestanding bath. Further round you have the toilet and shower enclosed, screened off behind a steel framed glass door and fixed panel. The calming feel is emphasized through the neutral white and off-white colour palette. Key details of this project such as the steel frames, the taps and the black pattern floor tiles contrast with the predominant whites of the room.

Project Manager/Interior Design: Clara Bee 

Structural Engineer: Wallace Wheating

Contractor: Elite Property Construction 

Attic Refurbishment Project in Clapham

This attic refurbishment project in Clapham involved some redesign of the existing layout.

A wall between the existing office and storage room layout was knocked down, the door layout was amended and pocket doors added to maximize usable space.

The office space was therefore transformed: from cramped and disorganized to open, light, colourful and balanced.

A window seat was created where an existing low level Velux was positioned. This made good use of what could otherwise have been seen as an awkward feature.

A made to measure, hand crafted desk and storage units were installed, utilizing Birch Ply along with brightly coloured Formica fronts.

 

Project Management/Interior Design: Clara Bee – www.clarabee.com

Alexandra Palace – Custom Kitchen

When I briefed my clients it was clear that they loved using their kitchen and dining room. Every square inch of the kitchen was being used to store jars of baking products, kitchen equipment and vegetables. Part of the challenge was therefore to bring some order and functionality to the space. They were keen however not to have an impersonal sleek minimalist kitchen.

The solution was to create one full-height storage wall to keep the bulk of the food and the integrated fridge/freezer and oven. The storage wall mixes up parts that are hidden away behind doors with parts that are open with shelving and sections of worktop (made up by the owner from strips of reclaimed Teak).

The other side balances the full height wall by having as little presence as possible. There are no wall cabinets and the worktop and tile colour is very light and neutral in contrast with the bright Formica used on the units. The plinth supporting the units on this side is set far back to give the impression that they are floating.

 

Bespoke Kitchen by Sam Hartley Furniture Maker – sam@samhartley.co.uk
http://www.blackhorseworkshop.co.uk/maker/sam-hartley/

Contractor: Studio Hako Ltd – joel@studiohako.com
www.studiohako.com

Rear Extension and Internal Refurbishment – Southfields

An existing rear extension was demolished and replaced with a new extension with a much larger footprint. The concept was to treat this as three distinct volumes with an effect of staggered boxes. These give a dramatic and varied series of internal spaces thanks to the dropping down of internal ceiling heights.

Internal spaces on the ground floor were extensively opened up and re-modelled. A series of large custom made sliding doors were used giving the client flexibility to open and close certain parts of the ground floor. The exterior of brickwork along with large door/window sets and of a cantilevered structural glass window give a highly contemporary feel but at the same time it is in-keeping with the attractive original house.

Project Management/Interior Design: Clara Bee – www.clarabee.com

Landscape design: Tom Howard Garden Design & Landscaping – www.tomhowardgardens.co.uk

Contractor: Elite Property Construction – www.eliteproperty.info

Rear Extension and Internal Refurbishment – Balham

Here we see the result of working through from concept to a comprehensive detailed design package in the images of the finished project. The existing structure was opened up, creating a large open-plan kitchen, dining and living space. An internal steel and glass wall was created between the kitchen and a new circulation route, which also functions as a utility space. The angled design of the storage wall emphasised the angled wall of the extension, giving and exaggerated perspective and a dramatic sense of space. Steel beams and columns not only open the space up but become a key feature of the design. The palette of materials (exposed brick, birch ply, Formica, polished concrete and steel) give a contemporary feel whist being functional and suited to the client’s requirements.

Attic Refurbishment Project in Clapham

This attic refurbishment project in Clapham involved some redesign of the existing layout. A wall between the existing office and storage room layout was knocked down, the door layout was amended and pocket doors added to maximise usable space. The office space was therefore transformed: from cramped and disorganized to open, light, colourful and balanced.

A window seat was created where an existing low level Velux was positioned. This made good use of what could otherwise have been seen as an awkward feature.

A made to measure, hand crafted desk and storage units were installed, utilising Birch Ply along with brightly coloured Formica fronts.

Kings Cross – Flat Refurbishment

This project is currently under construction and these are the original concept sketches.

The existing compact flat featured a separate kitchen as well as the bathroom being accessed trough the kitchen. The key requirements of the brief were to open the space up and improve the layout.

The new design will feature an open plan kitchen and living room and the bathroom will be directly accessed from the living room.

A key feature of the design is a bespoke timber veneer storage wall, that links the kitchen, living room and bathroom spaces.